România a adoptat în data de 8 septembrie 2020 Legea nr. 199/2020 privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice, lege care a transpus în legislația națională Directiva europeană 2014/55/EU privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Astfel, începând de anul acesta, Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, va implementa, în cadrul unui program pilot, un sistem de facturare electronică ce va permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor emise de agenții economici în relație cu instituțiile publice, pentru operaționalizarea cadrului normativ prevăzut de Directiva 2014/55/UE privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Programul pilot de implementare a unui sistem de facturare electronică pe relația Business to Goverment (B2G), va pune bazele extinderii platformei pentru dezvoltări ulterioare și va asigura know-how-ul necesar dezvoltării sistemului generalizat de facturare electronică pe relația Business to Business (B2B).

Pe data de 15 septembrie  au început testele pentru programul-pilot privind facturarea electronică, după ce Ministerul Finanțelor (MF) a publicat documentația tehnică necesară, urmând ca acesta să devină funcțional în următoarea perioadă.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au anunțat că, în acest an, vom avea operațional cel puțin sistemul-pilot de facturare electronică. Acesta este unul dintre proiectele majore pentru digitalizarea activității Fiscului, pe lângă conectarea caselor de marcat la sistemul de monitorizare despre care v-am vorbit intr-o editie anterioara și implementarea fișierului SAF-T.

Așa cum reiese din prezentarea făcută de Fisc, programul-pilot de facturare electronică permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor emise de firme în relația cu instituțiile publice, însă acest lucru se face numai pentru domeniul achizițiilor publice. Mai precis, este vorba de implementarea efectivă, în sfârșit, a unei legi din 2020 despre care a scris redacția noastră.

Ulterior, sistemul e-Facturare va fi extins astfel încât să vizeze toate companiile din România, adică în relația dintre firme. 

Surse de informare utile