SAF-T este un fișier standard de audit care permite schimbul de informații în mod electronic între contribuabili și autoritatea fiscală.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a actualizat, recent documentația necesară implementării SAF-T (Fișierul Standard de Audit pentru Taxe), publicând inclusiv un ghid pentru pregătirea și depunerea declarațiilor fiscale în noul format, dar și un set de fișiere de test, cu exemple de utilizare, pe care contribuabilii pot exersa depunerea declarațiilor SAF-T.
Raportarea în sistemul SAF-T devine certitudine.
În esență, SAF-T va deveni obligatoriu, pentru marii contribuabili, de la 1 ianuarie 2022, pentru contribuabilii medii, de la 1 ianuarie 2023, iar pentru contribuabilii mici, de la 1 ianuarie 2025.
Companiile interesate pot începe testarea noului sistem. Parcurgerea acestui exercițiu este importantă pentru orice societate comercială, indiferent în ce etapă va fi obligată să se conformeze noii proceduri, având în vedere că este vorba de un sistem complet nou, de o complexitate ridicată și cu care trebuie să se familiarizeze până în momentul în care devine obligatoriu. . În plus, este nevoie de resurse financiare și umane considerabile pentru a pune lucrurile la punct înainte de primele raportări.
Practic, este semnalul că procesul devine ireversibil, dar și că urmează perioada cea mai provocatoare pentru toate părțile implicate – pentru autorități, să demonstreze că au pus la punct infrastructura necesară funcționării noului sistem de raportare, pentru contribuabili, să se asigure că există informația obligatorie de raportat la nivelul de detaliu și la structura solicitate de autorități, astfel încât să poată implementa și soluția potrivită de automatizare.
Conform celor de la EY România, firmele mari ar trebui să înceapă rapid pregătirile pentru a trece la sistemul SAF-T, pentru că acestea ar dura în jur de trei luni. Asta în condițiile în care Guvernul a lăsat la dispoziție puțin peste patru luni pentru pregătiri.
Cu toate acestea, trebuie precizat că, prin proiectul normelor procedurale, ANAF va lăsa firmelor o perioadă de grație pentru primele raportări SAF-T, care ar trebui să fie de ajutor pentru contribuabili. Astfel, cei care vor întârzia la primele raportări vor fi iertați de amenzile de până la 5.000 de lei care se vor putea aplica.
Va fi provocator pentru fiecare dintre noi sa facem aceasta schimbare dar nu imposibil si daca vom pregati totul din timp sunt convinsa ca lucrurile vor functiona foarte bine in momentul in care raportarea va deveni obligatorie.
Documentația pentru raportarea SAF-T o găsiți aici –
Pe curând!