Inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), a persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d) din Codul fiscal, care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata la organul fiscal competent in urmatoarele situatii:

a) inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, daca declara fie ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1) din Codul fiscal, fie ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;

b) daca in cursul unui an calendaristic ating sau depasesc plafonul de scutire;

c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire, dar persoana impozabila opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.

Ce documente se depun pentru inregistrarea in scopuri de TVA?

Declaratia pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale, (formular 700), se completeaza si se transmite ori de cate ori intervin modificari, ulterior inregistrarii fiscale, in datele declarate de contribuabili/platitori prin declaratia de inregistrare fiscala/declaratia de mentiuni, precum si cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.

Declaratia se transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul internetului, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Formularul pentru completare este disponibil din data de 07.03.2022 pe site-ul ANAF la urmatorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/700.html

Care sunt pasii dupa depunerea declaratiei D700?

Dupa primirea declaratiei in mediul online, compartimentul de specialitate din cadrul ANAF analizeaza informatiile cuprinse in declaratie si, dupa caz, in documentatia prezentata si verifica caracterul complet si corectitudinea acestora.

Compartimentul de specialitate intocmeste Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscrise data inregistrarii si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit.

Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVA: ajustarea TVA

Dupa parcurgerea procedurii inregistrarii in scopuri de tva , orice companie trebuie sa analizeze daca sunt indeplinite conditiile prin care poate deduce tva prin ajustare in favoarea sa.

Ajustarea tva in favoarea companiei nu este obligatorie, este un drept legal ce poate ajuta financiar la acel moment prin prisma faptului ca tva-ul aferent stocurilor, imobilizarilor, serviciilor in curs de executie achizitionate inainte de dobandirea codului de tva,  poate fi dedus acum cand firma are deja cod de tva pentru operatiuni interne.

Ajustarea TVA implica fie efecte favorabile, fie nefavorabile din punct de vedere financiar. Din acest motiv, foarte importanta este anticiparea situatiilor ce presupun un plus de resurse financiare – cum este cazul ajustarii in favoarea contribuabilului a TVA deductibila – sau dimpotriva – cum este cazul ajustarii negative efectuate in favoarea statului.

Ca o concluzie:

Inregistrarea in scopuri de tva a companiilor poate avea o multime de avantaje. Mai exact, o companie ce devine platitoare de TVA prin optiune sau la depasirea plafonului, poate constata faptul ca va realiza pe viitor o consolidare a parteneriatului cu furnizorii si clientii. Daca majoritatea partenerilor comerciali ai firmei sunt platitori de TVA, atunci cu siguranta vor putea sa isi deduca TVA-ul din facturile furnizate de compania inregistrata in scopuri de tva.

Un alt avantaj deloc de neglijat, se refera la faptul ca unele domenii beneficiaza de o cota de TVA redusa, astfel ca o societatea ce devine platitoare de TVA va colecta TVA redus (9 sau 5%), dar va putea deduce TVA-ul aferent facturilor de la furnizori (19%, 9% sau 5%).

Este evident avantajul de cash-flow pentru contribuabili platitori de tva care solicita rambursare de tva de la buget, acestia nemaitrebuind sa astepte finalizarea inspectiei fiscale pentru a beneficia de suma de rambursat.

Totusi, odata cu avantajul oferit de aceasta facilitate, pot aparea si dezavantaje pentru contribuabili. Astfel, contribuabilii multumiti de faptul ca primesc suma de rambursat, trec pe plan secund pregatirea documentelor pe care ar trebui sa le puna la dispozitia organelor de control (amanand obtinerea de documente pana in momentul in care inspectia va incepe).